miercuri, 5 octombrie 2011

Fenomene optice naturale

    
                                                              Curcubeul

                 Curcubeul este un fenomen optic si meteorologic care apare dupa ploaie prin fenomenul de refractie,reflexie si dispersie a luminii prin picaturile de apa din atmosfera.
Centrul curcubeului este în partea opusă soarelui faţă de observator. Trecerea de la o culoare la alta se face continuu, dar în mod tradiţional curcubeul este descris ca avînd un anumit număr de culori; acest număr diferă de la o cultură la alta, de exemplu în tradiţia românească secvenţa culorilor este adesea prezentată astfel: roşu, portocaliu (oranj), galben, verde, albastru, indigo şi violet, şi memorată sub forma acronimului ROGVAIV.Ordinea culorilor este de la roşu în exteriorul arcului la violet în interior.
               Curcubeul poate fi explicat analizând mersul razelor de lumină într-o sferă transparentă. Lumina albă de la soare suferă mai întîi o refracţie la intrarea în picătura de apă, moment în care începe separarea culorilor. În partea opusă a picăturii are loc o reflexie la interfaţa dintre apă şi aer (o parte din lumină iese afară, dar aceasta nu produce efectul de curcubeu). În continuare lumina iese din picătură printr-o a doua refracţie, care amplifică separarea culorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu